NAPOWIETRZANIE DEKANTACJA CO TO TAKIEGO ?
Dekantacja wina to proces oddzielania wina od osadu, który osadził się na dnie butelki. W trakcie dekantacji wino również ulega napowietrzeniu, ale należy pamiętać, że napowietrzenie nie zawsze oznacza dekantację.
Napowietrzenie wina to proces, który polega na dostarczeniu do wina tlenu, co pomaga w rozwijaniu smaku i zapachu wina. Można to osiągnąć poprzez mieszanie wina w kieliszku, przelewanie wina z butelki do karafki lub użycie napowietrzacza (aeratora). W każdym przypadku ważne jest, aby zapewnić jak największą powierzchnię wina w kontakcie z powietrzem.
DLACZEGO NAPOWIETRZAMY WINO?
Poddawanie wina procesowi napowietrzania przynosi wiele korzyści. Po pierwsze, pozwala usunąć z wina nieprzyjemne nuty pochodzące z leżakowania, które mogą mieć niekorzystny wpływ na smak. Tlen, który wnika do wina podczas napowietrzania, pomaga uwolnić związki aromatyczne, które są ukryte w winie podczas procesu leżakowania. To z kolei wpływa zarówno na aromat, jak i smak wina. W przypadku młodych, tanicznych win, kontakt z powietrzem łagodzi ich ostrość, czyniąc je bardziej przyjemnymi dla podniebienia.
JAKIE WINA NAPOWIETRZAĆ?
Powietrze może poprawić smak wina, ale może także spowodować, że wino straci swoje zalety, utleni się i zepsuje. Ważne jest zatem, aby wiedzieć, jakie wina należy napowietrzać. W szczególności wino dojrzewające, zarówno białe, jak i czerwone, które miały kontakt z beczką, powinno być napowietrzane. Młode wina czerwone, które mają sporo tanin i potencjał dojrzewania, również powinny być poddane procesowi napowietrzania. Często uważa się, że słabe, proste i niewyrafinowane wina powinny być poddawane napowietrzaniu, co może poprawić ich prestiż, chociaż niekoniecznie wpłynie to na smak.
DEKANTACJA
Dekantacja jest procesem, który polega na oddzieleniu czystej części wina od osadu znajdującego się na dnie butelki. Wskazana jest tylko w przypadku win, które po wieloletnim leżakowaniu wytworzyły osad. W celu wykonania dekantacji, powinniśmy użyć karafki oraz źródła światła, dzięki czemu będziemy mogli dokładnie obserwować cały proces. Po przelaniu wina do karafki, pozostawiamy osad w butelce, a samemu winu umożliwiamy pełny rozwój aromatów i smaku.
JAK PRZEPROWADZIĆ DEKANTACJĘ?
Aby właściwie zdekantować wino, warto wiedzieć, że wina dojrzewające są przechowywane w pozycji leżącej, aby korek nie wyschnął. Przed dekantacją wino powinno stać przez dobę w pozycji pionowej, aby osad opadł na dno butelki. Po otwarciu butelki, wino delikatnie należy przelewać do karafki, tak, aby źródło światła było widoczne przez szyjkę butelki i aby móc łatwiej usunąć kaptur zamykający wino. Podczas dekantacji należy uważnie obserwować szyjkę i przerywać proces, gdy pojawią się w niej drobiny osadu. Osad składa się z tanin, białek i kryształków kwasu winowego i świadczy o wysokiej jakości wina, ale jednocześnie może negatywnie wpłynąć na jego smak. Warto jednak pamiętać, że osad nie zawsze jest oznaką dobrej jakości wina i powinniśmy unikać wina z widocznymi zanieczyszczeniami. Dekantacja powoduje również napowietrzenie wina, dlatego nie ma potrzeby przeprowadzania tego procesu po raz drugi.
PORADY SOMMELIERA
Podczas dekantacji i napowietrzania wina powinno się pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim, naczynie, w które przelewamy wino, powinno być uprzednio opłukane tym samym winem. Dzięki temu unikniemy pozostałości detergentów i innych zapachów, które mogą wpłynąć na smak i zapach wina. Resztę wina, które wykorzystujemy do opłukania karafki, należy wylać. Dopiero tak przygotowane naczynie może być użyte do pracy z winem.
Wino potrzebuje powietrza, aby wydobyć z niego pełnię smaku, ale nie możemy zapominać, że nadmiar powietrza może zaszkodzić jego walorom smakowym. Dlatego należy wykonywać oba procesy delikatnie i z rozwagą, aby nie zepsuć wina.
Aby tego uniknąć zwłaszcza kiedy mamy do czynienia z dobrymi rocznikami, powinniśmy zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt.
Idealnym rozwiązaniem tego problemu będzie Exclusive Aerator - Deluxe